perjantai 26. joulukuuta 2014

Joulun leivontaa


Meidän joulupöydässä, siis siinä jälkiruokapöydässä, on jo vuosikymmeniä ollut muutamaa asia. Luumuhöttöä (keitettyä, soseutettua luumua, sitruunamehua tujaus ja kermavaahtoa vatkattuna yhteen. taivaallista!), joulupullaa ja englantilaista hedelmäkakkua, taatelikakkua sekä pähkinäkakkua. Kuivakakkuja siis. Itse rakastan tuota pähkinäversiota, joten siitäpä alempana ohje. Ja suklaata. Valtavat määrät suklaata.



Joulupulla on aika kaukana tavallisen pullataikinan ohjeesta. Eikä se toki ihan samalaista ole valmiina tuotteenakaan. Mutta pulla on munaton, yllättäen. Jos kerron, että se on myös maidoton, ette ehkä usko. Reseptiä lukiessa huomaa, että siihen tulee vain kaksi ruokalusikkaa sokeria. Ja ei, se ei ole virhe, enkä minä tärähtänyt.

Mutta, vannon, tämä on oikeasti niin herkullista. Jostain syystä sitä tulee leivottua vain jouluisin, vaikka se olisikin pelastus monille synttäreille, jossa maidottomia juhlijoita ja kanamuna-allergikkoja riittää. Pullan täytteeksi tulee rasvaa (voita, mergariinia,mitä kukakin haluaa; maidottomana tietysti sopivaa margariinia), sokeria ja mantelia. Tai jotain muuta. Tänävuonna toiseen pellilliseen tuli yllämainittu, toiseen rasvaa, sokeria, pistasipähkinää ja marsipaania. herrrrkullista:) Suklaatakin olen joskus laittanut ukko-kultaa ajatellen.

Ohje siis:
100 g rasvaa
5,5 dl jauhoja
2 rkl sokeria
30 g hiivaa (itse kyllä laitan kuivahiivaa yhden pussillisen.)
1/2 tl suolaa
2 dl vettä (tai maitoa voi toki käyttää halutessa)

nypi rasva ja jauhot sekaisin, Sekoita kylmään veteen sokeri, suola ja hiiva. Lisää neste voi-jauhoseokseen. Alusta taikina tasaiseksi ja kaaviloi se suorakulmaiseksi levyksi. Levitä päälle pehmeää rasvaa, ripottele mantelilastuja/rouhetta/ jauhettua mantelia, kuin vain, ja sokeria. Kääri rullalle, leikkaa n. 2 cm paloja ja laita leivinpaperille tai paperivuokiin.  Kohota lämpimässä noin tunnin, voitele vedellä tai munalla ja paista 225 asteessa n. 10 minuuttia.

Tuo on alkuperäinen ohje. Itse en jaksa koskaan noudattaa ohjeita, joten niin en tehnyt nytkään. Ensinnäkin tein kaksinkertaisen taikinan ja sain noin 50 pullaa. Toiseksi vatkasin jauhot ja rasvan yhteen ja heittelin siihen päälle suoraan muut aineet liuoittelematta:) toki vatkasin taikinakoukuilla koko systeemin sitten kasaan:)

Kohotin taikinaa ennen kaavilointia, vaikka ohjeessa ei sitä mainittukkaan. Oikeastaan muistin sen vasta jälkeenpäin, mutta toimi ihan hyvin näinkin. Tosiaan on kuitenkin turha odottaa tavallisen pullataikanna kaltaista kohoamista, sitä ei tapahdu. Mutta mukavan pehmeäksi ja joustavaksi taikina kuitenkin muuttuu.

Puoleen taikinaan siis tein täytteen ohjeen mukaan, laitoin paperivuokiin (muuten mantelit helposti tipahtelevat pois) ja laitoin hetkeksi vielä kohoamaan (mutta en todellakaan enää jaksanut kohottaa tuntia:)

Toiseen puoleen kaulitsemisen jälkeen levitin margariinia, pistaaseja, sokeria ja marsipaania. Mutta vain mielikuvitus on esteenä tässä hommassa. Mitä tahansahan voi laittaa sisään, kunhan itse tykkää.

Voitelin pullat vedellä, koska tiesin laktovege-velipojan tulevan kylään. Muuten olisin kyllä sipaussut kananmunaa kauniin kiillon takia.

Niin herkullista:)



Pähkinäkakun ohje on keittokirjasta, jonka äitini on saanut mummoltani joskus. Kirja on jostain vuosikymmenien takaa ja se sisältää ihania ohjeita:)

Pähkinäkakun ohjeella väännän myös englantilaisen hedelmäkakunkin, lisäämällä kuivatut hedelmät joukkoon.

Pähkinäkakku

200g rasvaa
3 munaa
2 dl sokeria
3 dl jauhoja
leivinjauhetta
vaniljasokeria
ripaus suolaa.
liraus kullankeltaista

Apua  nyt en ole kyllä varma sokerin määrästä, kun päästä tämän reseptin hain. Sanotaan nyt kuitenkin, että 2-4 dl sitä:)

Hasselpähkinärouhetta maun mukaan (laitan itse koko pussin).
Kokonaisia hasselpähkinöitä maun mukaan (laitan 1-2 pussia, rakastan, kun on paaaljon pähkinöitä). Lisäksi saatan laittaa muitakin pähkinöitä, pekaania esim.

Vatkaa pehmeä rasva ja sokeri, lisää kananmunat, leivinjauhe, jauhot, suola. Joskus lisään hieman maitoa, jos tuntuu että taikina on liian tinakkaa. Lisäksi voi laittaa lirauksen kultaista nestettä, konjakkia,  rakomeloa, viskiä, Amarettoa, tai muuta mitä haluaa. Tänä vuonna se unohtui, mutta mitäpä tuosta. Lopuksi pähkinärouhe ja hyvän sekoituksen jälkeen kokonaiset pähkinät. Uunissa noin 180-200 asteessa 40-50 minuuttia. Tikulla kannattaa testata onko kypsää.

Enlantilaisen version teen laittamalla lopuksi pähkinöiden kanssa myös rusinoita, aprikoosia, luumua. Myös kirsikat, sukaatit tms. toimivat oikein hyvin. Ei kovin oikeaoppista englantilaisen tekoa, mutta kukapa siitä nyt välittää:)

Tänä vuonna halusin tehdä lasten kanssa jotain herkullista. Papukaija rakastaa toffeeta. Joten pieni mies innostui ihan valtavasti, kun ehdotin hänelle toffeen ja tikkunekkujen keittelyä aatonaaton illan vietoksi. Reseptin löysin jostain netin uumenista, selasin useita blogeja ja ruokasivustoja. Nyt en enää löydä sitä mutta mm. Valion, Hesarin, makuja.fi sivustojen toffeeohjeet on koluttu.

Laitoimme siis

3,3 dl kuohukermaa
3,3dl sokeria (tavallista ja fariinia tällä kertaa)
3,3 siirappia (laitoimme tummaa, vaaleakin käy käsittääkseni)
pari ruokalusikkaa rasvaa,
mantelia ja pistaasia
suolaa

Hassut määrät johtuvat siis valion kuohukermapurkin koosta:) Keitimme muut paitsi pähkinät teflonpohjaisessa kattilassa hiljalleen. Sekoittelimme tai papukaija siis, usein, todella usein:) Lopuksi viskoin pähkinärouheen joukkoon.

Tarkoitus olis siis tehdä sekä toffeeta, että tikkunekkuja samasta kattilasta. Keitimme toffeeta noin 40 minuuttia hiljaisella tulella. Toffee on valmista, kun seosta tiputtaa hieman kylmään veteen ja se jähmettyy ja sitä pystyy muovailemaan. Huomasin, että keittoaika oli paljon lyhyempi kaikissa lukemissani ohjeissa kuin meillä, mutta aiemmin toffee et jähmettynyt kunnolla. Itseasiassa, seosta olisi voinut keitellä vielä hieman pidempään, että toffeesta olisi tullut hieman sitkempää:)

No mutta, puolet seoksesta kaadoimme voidellulle leivinpaperille, joka oli paistoastian pohjalla. Ulos jäähtymään ja kovettuneena leikkasimme palasiksi ja kääräisimme sellofaaniin. Toffee lämpenee ja sulaa nopeasti huoneenlämmössä, joten säilytys vissiin sitten jääkaapissa.  Tai parvekkeella.

Jäljelle jäänyttä seosta keittelimme vielä noin parikymmentä minuuttia (ja siinä meni taas hieman liian pitkäksi keittoaika, nekuista tuli todella kovia, samanlaista kuin daimin kova sisus. Herkullista siis, mutta nekkutötterössä hieman hankalaa:).


Kaadoimme seoksen leivinpapereista tekemiin tötteröihin ja laitoimme tikut keskelle. Leivinpaperitötteröt olivat pystyssä sokerissa ja itseasiassa koska teippihän ei siinä paperissa pysy, nidoimme ne kiinni yhdellä niitillä:)

Ja on hyvää ja makiaa. Ihan papukaijan mieleen.

Hyvää joulua kaikille.





Ei kommentteja:

Lähetä kommentti